Elokuvia reformaation merkkivuoden tiimoilta

Vuosi 2017 lupaa hyvää saksankielisen elokuvan ystävälle ainakin pääkaupunkiseudulla. Maren Aden ohjaama hulvattoman absurdi Isäni Toni Erdmann (2015) pyörii parhaillaan Finnkinon ohjelmistossa, ja tällä viikolla sai Suomen ensi-iltansa Anne Zochra Berrachedin kehuttu draama 24 viikkoa (2016).

Lisäksi Goethe-instituutti ja Suomen saksalainen seurakunta esittävät 19. tammikuuta 2017 alkaen Helsingissä elokuvasarjan, joka kiertyy Suomen evankelis-luterilaisen kirkon reformaation merkkivuoden teemaksi kohottaman armon ympärille.

XPH308470
Ei Luther-elokuvaa ilman sankarin dramaattista yhteenottoa kardinaali Cajetanuksen kanssa kuten tässä Friedrich Pauwelsin maalauksessa vuodelta 1872. (Kuva: Wikimedia Commons)

Pääosin saksankieliset elokuvat näytetään englanniksi tekstitettyinä. Sarjan avaa Gerd Schneiderin palkittu esikoiselokuva Verfehlung vuodelta 2015, jonka nimen voisi suomentaa vapaasti ”Harha-askeleksi” tai ”Hairahdukseksi”. Se pureutuu katolista kirkkoa viime vuosina ravistelleisiin paljastuksiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä (saksankielisen trailerin voi katsoa youtubesta).

Suorimmin reformaation historiaan liittyy 19. lokakuuta esitettävä Eric Tillin Luther (2002/03). Aikanaan ristiriitaisen vastaanoton saaneen elokuvan suhteesta historiaan riittää ruodittavaa, mutta se on kuitenkin 2000-luvun näkyvin filmitulkinta Lutherista ja luterilaisen reformaation alkuvaiheista. Vaikka Joseph Fiennes on Lutheriksi turhankin salskea ja suklaasilmäinen, Bruno Ganz on Johann von Staupitzina niin mieliinpainuva, että elokuvan nähtyäni Lutherin mentori ja rippi-isä  on saanut mielessäni aina Ganzin viisaat ja elämää nähneet kasvot.

johann_von_staupitz
Tämä 1800-luvun tulkinta Johann von Staupitzista tuskin tekee oikeutta Staupitzille – eikä ainakaan Bruno Ganzille. (Kuva: Wikimedia Commons)

Tulemme kommentoimaan vuoden mittaan tätä ja muitakin reformaatioon liittyviä elokuvia. Valinnanvaraa riittää, sillä Lutherin elämästä tehtiin ensimmäiset valkokangasversiot jo mykkäfilmien aikaan 1910-luvulla.

Päivi Räisänen-Schröder

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s